10 tips för hälsosamt jobbfika!

1. Starta gärna mötet med fika, eftersom det bjuder in till mingel, en mer sammansvetsad grupp samt att de som eventuellt kommer ett par minuter för sent kan ansluta på ett bra sätt.

2. Välj naturligt fika och minska på det socker som kommer ifrån kakor, bakverk, godis, läsk, sirap, sylt och marmelad. Snabba kolhydrater (sockerkedjor) ökar blodsockret och ger en snabb kick av energi för att sedan ge trötthet, en slö känsla och ökat sötsug.

3. Byt det blodsockerhöjande vetemjöl från kakor, bullar, vetebullar och frallor till bröd gjord på surdegsbröd eller råg och bikarbonat. Bröd som jäser och innehåller vete och socker lägger sig som en klump i magen och minskar koncentration och effektivitet. Surdegsbröd och råg är däremot både näringsrika källor, motionerande för mage- och tarmsystemet och positivt för ett stabiliserat blodsocker och ökad energi.

4. Låt hälsosam och genomtänkt fika bli ett inarbetat sign från ert företag och ta gärna hjälp av någon som är duktigt på ekologisk och hälsosam catering. En trevlig gest är att efterfråga eventuella allergier och intoleranser via mail eller anmälningsformulär. Det är också uppskattat att tanken går längre än till ekonomisk vinning och att det redan på fikat syns att företaget tar position inom hälsa och miljö.

5. En socker- och vetefri fika kan bestå av en osötad fullkornssmörgås av råg och med mycket färska grönsaker. Ett annat alternativ är en fräsch fruktsallad med nötter, skålar med nötmix, torkad frukt och/eller ett stort urval av färsk frukt.

6. Om du vill ha en mer bastant fika som ger intryck, så är en centrifugerad smoothie ett perfekt och prisvärt alternativ. Catera smoothien, ta in en person som gör det på plats eller varför inte låta alla i gruppen göra sin egen paussmoothie. Ett sådant moment ger många glada skratt och ett enkelt inslag för teambuildning.

7. Om mötet är längre än 2 timmar och utan avbrott för lunch eller middag, så är det bra om det finns färsk frukt och vatten tillgängligt. Ta 2 minuters bensträckare och bjud på frukt och vatten för hålla uppmärksamheten kvar i rummet.

8. Planera alltid lunchen på annat ställe än i kurs- eller möteslokalen eftersom det annars innebär att de ankras i samma rum. Detta minskar både koncentration och fokusering, då rummet också är avsett för mat. Det är alltid viktigt att göra olika saker i olika rum, på samma sätt som att du lagar mat hemma i ditt kök och sover i ditt sovrum.

9. För middagsmöten eller heldagskurser, så är en matlagningskurs att rekommendera. Miljön öppnar upp för "out side-box tänk" och diskussioner som är lika viktiga som de som lyfts inne i mötesrummet. Ta hjälp av en kunnig utbildare, så att matlagningen varvas med goda inslag av pedagogik, praktiska inslag, konkret kunskap om hälsa och mat.

10. Utmana dig själv och dina kollegor och bjud på något annorlunda och genomtänkt. Centrifugerad smoothies är ett enkelt sådant men även en sushilunch med privatkock, en wrap med ekologiska grönsaker, osötade grönsaksjuicer och rött té istället för vanligt kaffe.

10 bästa tipsen för att behålla PH-värde och mag/tarmbalans med frukt

1. Skala frukten om du är allergisk men välj annars att ha den kvar på grund av näringen.

2. Äta frukten separat från mat då frukt behöver passera snabbare genom tarmen.

3. Låt alltid ditt intag vara en halvtimme före eller två timmar efter maten för att undvika jäsning i mage och tarm.  

4.  Ät frukt i lagom mängd eftersom det innehåller fruktos som försurar kroppen vid för stort intag.

5. Frukt innehåller näringsämnen som balanserar och motverkar sockerarternas effekt.

6. Ett dagligt intag av frukt och grönt boostar kroppens immunförsvar med antioxidanter som skyddar kroppen från fria radikaler och åldrande. 

7.  Frukt innehåller mycket vatten till skillnad från andra kolhydrater så som alkohol, kaffe och läsk som istället medverkar till uttorkning då de behöver vatten för nedbrytning.

8. Till skillnad från juicer så kan du tillgodose dig vitaminerna under längre tid. I juice försvinner näringen efter 15-30 minuter och är då en sockerlösning snarare än en näringsboost.

9. Mixa en smoothie eller centrifugera egen juice på färska, ekologiska bär och frukter för att behålla näring, fibrer och för att minska intaget av tillsatser.

10. Om du är försurad så bör du hellre välja grönsaker än försurande frukt.

Frukt och grönt

1. Frossa i frukt och grönt... det gör dig frisk, mätt och full av vitaminer och mineraler.

2. Rekommendationen är 500 gram grönsaker och frukt för vuxna och 400 gram för barn.

3. Frukt är antioxidantrika, vilket innebär att de håller fria radikaler i schack och gör oss unga längre.

4. Gröna grönsaker är beska i smaken, innehåller kalcuim, kalk, järn och är fantastiskt fiberrika.

5. Röda grönsaker innehåller antioxidanter som tex: både A-vitaminer och E-vitaminer.

6. Grönsaker är fiberrikt och motionerar våra tarmar.

7. Tomas, sallad och gurka "räknas" som vatten... eftersom de är så vattenbaserade och däremed är näringfattiga.

8. Desto mer olika färger som du äter av, desto mer möjlighet är det att du täcker ditt dagliga vitamin- och mineralbehov.

9. Glöm inte att skölja alla grönsaker ordentligt och skala dem gärna för att undvika gifter.

10. Ät alltid så rått som möjligt (ej kokta grönsaker) och försök att undvika nedfrysning och upphettning.

Text: Zarah Öberg

Vitamin- och mineraltipset

1. Järn hittar du i blodmat, gröna grönsaker eller i kött.

2. Kalcium hittar du i mjölkprodukter och gröna grönsaker.

3. Kalk finns främst i mjölkprodukter.

4. B-vitamin kommer från kött- och mjölkprodukter, bönor och linser.

5. C-vitamin finns i citrusfrukter och gröna grönsaker.

6. D-vitamin tillverkas i huden när solen skiner på oss. Små barn får ett tillskott på AD-vitaminer upp till 2 års ålder (kan vara aktuellt ända upp till 5 år).

7. Mörkhyade människor behöver med D-vitamin än de som är vita i hyn. Även mycket kläder eller att vistas inomhus kan orsaka brister. Dock räcker det att vistas ca: 15 minuter per dag i solen.

8. E-vitamin finns i många hudkrämer eftersom det har en föryngande effekt p.g.a. sina antioxidanter. Ät grönsaker och drick ordentligt med vatten istället, så får du samma effekt! 

9. Folsyra är bra att ta som tillskott under en graviditet eftersom det bidrar till att bygga upp barnets nervsystem.

10. Kvinnor kan behöva tillskott på kalcium och järn eftersom de behöver stärka sin benstomme och förlorar järn under menstruationen. Andas ordentligt med magen, så att kroppen har ordentligt med syre som kan transportera järnet.

Text: Zarah Öberg