5 tips hälsosamma supersnacks till fredagsmyset

Rostade kikärtor
Rostade kikärtor eller sojabönor är enkla alternativ till de vanliga chillinötterna. Använd konservburkar eller blötlägg okokade ärtor/bönor och skölj dem noga i en durkslag. Sprid ut i en långpanna, spraya olivolja och krydda med föreslagsvis spiskummin, chilli- och paprikakrydda. Rosta i ugnen i 225 grader i 20 minuter. Skaka eller rör om var femte minut. Låt dem kallna och bli krispiga.

Torkad frukt
Torkad frukt såsom dadlar, fikon, russin, aprikoser eller torkade äppelringar är fantastiskt gott och fullt av näringsämnen från vitaminer och mineraler. Tänk på att den torkade frukten också innehåller socker, vilket gör att det bör ätas i begränsad mängd.

Canderad nötmix
Nötter, frön, melonkärnor eller mandlar är supergoda snacks till helgmyset. Varför inte candera mandlarna genom att lägga dem i en stekpanna, krydda lite lätt med tex: ingefära, kanel och kardemumma. Spraya olivolja och strö över lite råsocker. Rista pannan 2-3 minuter och ät mandlarna varma eller ljumna. Kryddorna skapar lite julstämning och har effekter som lugnar magen.

Dadelbollar
Mixa dadlar eller fikon tillsammans med cashewnötter i en mixer. Mixa tills dess att smeten är jämn och formbar. Rulla bollar och doppa i kokosflarn eller smält, mörk choklad. 

Fruktsallad
Den vanliga fruktsalladen är helt klart underskattad och kan återupplivas med lite nya roliga tillbehör. Strö över keso, riven mörk choklad, mandlar, nötter, kokos, frön, kryddor och använd gärna de vanliga vinterfrukterna mango, papaya, ananas eller granatäpple.

5 fakta om försurning och lågt PH-värde

1. I en försurad kropp tillverkas mer insulin som bidrar till ökat energiinlagring och därmed även ökad vikt. Insulinproduktionen påverkar och bryter ner cellerna snabbare och frisätter större andel fria radikaler.

2. Vid en för sur miljö minskar syresättningen, påverkas hormonbalansen och både organen och hjärta påfrestas. Detta försämrar kroppens funktioner markant och ökar tryck på immunförsvaret.

3. Sur miljö i mage och tarm försämrar matsmältningen vilket ger sämre näringsupptag, magont och problem med uppstötningar.

4. Även risken för parasiter och svamp ökar och kan i sin tur vara rejält besvärliga för mage- och tarmsystem. 

5. Sur miljö påverkar den normala fettnedbrytningen och försurar cellerna, vilket leder till ett motstånd hos kroppen att släppa ifrån sig fettet. Det kroppsliga kolestrolet binder tungmetaller till dig vilket gör att kroppen blir giftigare.

5 sanningar om fett

1. Vi äter för lite naturligt fett och alldeles för mycket industriellt processat fett från halvfabrikat och snabbmat.

2. Du blir inte fet av fett utan fett är en livsviktig näringskälla som är rik på energi och viktiga byggstenar som behövs i kroppen. Ekologiska vegetabiliska oljor som linfröolja, olivolja, avocadoolja, pumpakärneolja och havtornsfröolja med är erhört nyttiga.

3. Även kolestrol är försurande i kroppen, vilket motverkas med motion, grönsaker och bär.

4. Fett ingår i cellmembranet, transporterar näring till cellen, bidrar till hormontillverkningen och skyddar våra organ, leder och kärl.

5. Endast härdade fetter är ohälsosamma och mättade fetter är lika nödvändiga som de fleromättade fettsyrorna, om än i mindre mängd.

5 bästa viktminskningstipsen

1. Glöm inte att utebliven motion är en av de största anledningarna till övervikt. Öka din rörelse både för vikten, orken syreupptagningen

2. Minska intaget av onaturliga kemikalier och tillsatser för att minska risk för försurning i fettcellerna.

3. Människan behöver syre, vatten, näring, solljus, vila och rörelse i lagom mängd som är helt beroende på vad vi vill göra med våra liv. Är du elitidrottare behöver du äta nyttigare och träna mera för att nå dina mål och är du överviktig, så behöver du ändra din mentala inställning till dig själv, din rörelse och det du äter.

4. Fyll på med gott om ekologiska, vegetabiliska fetter i kosten. För att få en idealvikt, för att må bra och vara friska, så behöver vi fett från naturliga källor. Undvik margariner, transfetter och animaliska fetter som försurar och tär på kroppens resurser. 

5. De flesta människor kan göra allt med måtta och metoder som tex GI är bara en del av sanningen. Vid viktminskning bör man ta hänsyn till hela kroppen och nervsystemet reagerar och då är det vissa frukter som stör för mycket för att det skall vara värt att äta dem, t ex apelsin och banan. Ta reda på vad JUST du behöver och mår bra av!

5 bästa tipsen för att undvika sockerbovarna

1.  Tänk på att juice och torkad frukt innehåller lika mycket energi som det var innan det pressades eller torkades. Det är lättare att dricka 1 Liter juice än att äta 20 apelsiner. 

2. Läs på innehållsförteckningarna och minska på alla sockerkällor, sötningsmedel, andra tillsatser och utfyllnadsingredienser som tex potatismjöl.

3. Osötat är den formulering som ger en produkt utan sötning. Formuleringen ”utan tillsatt socker” och ”sockerfri” kan innehålla sötningsmedel eller tillsatt druvsocker, fruktos eller sirap.

4. Baka med lika mycket mosad banan eller hackad torkad frukt istället för med strösocker. Det går utmärkt både för jäsningsprocess och för smakens skull.

5. Minska de sockerarter som försurar kroppen och ger ett PH-värde som försämrar både immunförsvar, matsmältning och näringsupptag.

5 tips för GI-riktiga bullar

1. Byt vetemjölet till dinkelmjöl eller ännu bättre, hälften till dinkelmjöl och hälften till rågmjöl eller bovetemjöl. 

2. Använd råsocker istället för "vanligt" raffinerat socker.

3. Smör är det bästa alternativet i både tillagning och bakning eftersom det tål höga temperaturer och är naturligt. Det sänker ditt blodsocker och gör dig mätt lite längre. 

4. Strö gärna lite mandel på bullen för att ge extra bra fett till den, samt för att minska kolhydratprocenten.

5. Ladda med gott om kanel, då kanelen har en blodsockersänkande effekt och därmed är en ypperlig balans till det söta och blodsockerhöjande sockret.

ch motion för hela familjen">Diskutera kost i forumet

5 tips för ren och naturlig mat

1. Läs ordentligt på varans innehållsförteckning.

2. Lär dig vilka sockerkällor som finns, formuleringar på tillsatser och undvik de produkter som har en lång lista med E-nummer och en misstänksamt lång hålllbarhet.

3. Laga maten från grunden och spar tid på långkok och storkok.

4. Välj kött med hög kötthalt och lite tillsatser.

5. KRAV-märkning är den enda märkningen som ombesörjer alla viktiga områden som behövs för att få en genuin vara.

5 bästa tipsen för en sockerfri kost

1. Krydda maten med örter och kryddor istället för att höja smaken med socker.

2. Använd frukt, bär och naturlig sötma från torkade bär som smaksättning.

3. Minska eller ta helt bort raffinerat socker i din kost, då det inte innehåller näring, påverkar ditt blodsocker samt gör dig trött och hängig. Raffinerat socker är socker som hettats upp för att få en finare struktur och därmed påverka jäsning och hållbarhet på ett positivt sätt.

4. Druvsocker, honung, tillsatt fruktsocker och råsocker påverkar ditt blodsocker så att det stiger snabbt men innehåller näring som ger dig byggstenar till kroppen.

5. Undvik ALLTID sötningsmedel som ersättning eftersom det håller ditt sötsug igång och är onaturligt för kroppen. Enda undantaget är om du har diabetes och inte kan använda dig av socker i din kost.

5 bästa tipsen för fräscha, rena pålägg

1. Inhandla rena produkter i butikens delikatessdisk och be om hjälp för att tyda innehållet. 

2. Lär dig att läsa på innehållsförteckningen och undvik de varor som har långa listor med tillsatser och E-nummer. Innehållsförteckningen står alltid i storleksordning.

3. Var kritisk mot extremt långa hållbarheter, då de ofta är framkallade med hjälp av socker, salt eller konseveringsmedel.

4. Koka egen marmelad, köp stora skinkbitar och skär till själv och lägg in din egen gurka. Det är roligare, billigare och du vet vad som finns i det du äter.

5. Tänk gärna annorlunda kring de pålägg du använder och testa nya, roliga produkter, blanda eller mixa egna naturliga röror eller smaksätt vanligt smör med örter.

5 bästa tipsen om mejeriprodukter

1. Välj alltid naturliga produkter som är helt utan tillsatser.

2. Undvik lightprodukter.

3. Söta naturell yoghurt med frukt eller färska eller tinade bär istället för att köpa färdigsötat.

4. Minska mejeriprodukterna om du är förkyld och hostig eftersom de är slembildande.

5. Byt vanliga mejeriprodukter till produkter av soja, havre, ris eller qunioa.

5 bästa juicetipsen

1. Köp färskpressad juice eller pressa hemma med hjälp av centrifug eller juicepress.

2. Relatera till vad varan var från början och dosera mängden efter det.

3. Köp ALLTID osötade alternativ, som är sötade på naturlig väg, ej de med socker eller andra tillsatser.

4. Vitaminberikad juice fyller ingen funktion eftersom det redan är så mycket vitaminer i juicen som du dricker. Ibland kan det vara extra tillsatt C-vitamin i en vara som redan är full med vitaminet, som du inte lagrar utan istället kissar ut.

5. Numera finns ett stort antal ekologiska eller KRAV-märkta alternativ på varuhyllan. Dessa innehåller frukt som har större antioxidantinnehåll, som smakar mera och dessutom är snäll mot naturen.

5 bästa tipsen om olja

1. Stek endast i smör eller kokosolja och använd olivoljan endast till smaksättning efter upphettningen.

2. Rapsoljan tål högre temperaturer men är ändå inte en idealisk produkt för stekning eller bakning. Använd alltid vanligt smör!

3. Köp en flaska som är skyddad med solfilm.

4. Förvara alltid oljan i mörker och aldrig i solljus då detta skapar en härdning på grund av temperaturen.

5. Köp alltid kallpressade, ekologiska och KRAV-märkta oljor.